Ministerstvo zdravotnictví vydalo doporučení, jak zkvalitnit stravování pacientů v nemocnicích. Havířovská nemocnice na to reagovala tím, že zakoupila nové technologie pro přípravu jídel. V této kuchyni se denně uvaří 1200 porcí jídel. Ať už pro pacienty, nebo zaměstnance nemocnice. Tím, že je stravovací provoz vybavený nyní novou technologií, tak má nemocnice v plánu velké změny ve skladbě jídelníčku.
Pavla Vránová, vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Havířov: “Tato technologie nám umožní zachovat potraviny, přípravu potravin šetrnější. Pokrmy budou obsahovat více vitamínů. Chceme do jídelních lístků zahrnout i jiné cizí kuchyně. Například středomořskou kuchyni. Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový dietní systém a my samozřejmě chceme být mezi prvními a dodržovat tyto pokyny a neusnout na vavřínech. Byla by to škoda, když máme novou technologii v celém stravovacím provozu, která nám to umožní.”
Nové technologie vyšly nemocnici na zhruba tři miliony korun. Část investice pokryl sponzorský dar.
Petr Baránek, provozně-technický náměstek Nemocnice Havířov: “Investice do technologie ve stravovacím provozu u nás byla z velké části vyvolaná technickým stavem varných kotlů a konvektomatů. Některé už měly dvacet let. Investovali jsme do dvou oblastí. První je plynofikace varných kotlů, kdy jsme staré parní kotle museli vyměnit za plynové. Druhá část té investice směřovala do konvektomatů, kdy jsme pořídili jeden plynový konvektomat, jeden elektrický a cukrářskou pec. Technologicky nás tato investice posouvá do 21. století a umožní nám produkovat pestřejší a kvalitnější stravu a samozřejmě i s ohledem na úsporu energií.”