Přesvědčit pacienty o tom, že i nemocniční strava může být pestrá, nutričně vyvážená a zároveň i esteticky naservírovaná se od února snaží v krajské nemocnici v Havířově.
"Dřívější snídaně už jsme opravdu pojmenovali jako retro snídaně. Před tím to byla snídaně formou nějaké balené bílkoviny, ať už to byl balený plátkový nebo tavený sýr, nebo pacienti dostali balenou šunku, k tomu dva rohlíky a kostičky másla. Dneska se snažíme lidem nabídnout výběr ze dvou jídel, ať se každý najde," řekla ČTK Vránová. Už dříve nemocnice zkvalitnila obědy a pacienti si mohou vybrat ze tří druhů jídel včetně bezmasého, nyní přišly na řadu snídaně a od března by se hospitalizovaní lidé měli dočkat i pestřejších večeří.
"Sama jsem mlsný jazýček. Byla jsem tady také hospitalizovaná, a vím, že ani chuťově, ani na pohled to neladilo. Takže jsem nad tím začala přemýšlet, jak to změnit. Inspiraci jsem vlastně čerpala sama od sebe, jak snídám. I když jím sama, vždycky si to načančám, neumím si jenom namazat rohlík a odfláknout se. Rozmazluju se, a proto chci rozmazlovat i pacienty. Odezvou jsme mile překvapeni," řekla Vránová.
Podle ní je snahou nejen naservírovat pacientům kvalitní snídaně, ale ukázat jim, jak by se sami mohli stravovat doma. Obložené talíře jsou podle Vránové nutričně vyvážené, s dostatkem vlákniny i bílkovin, bílé rohlíky nahradilo kvalitnější pečivo. "Pečiva je méně, ale kvalitnější. Snažíme se zařazovat například lněné či dýňové housky nebo slunečnicové chleby. Co se týče kaší, tak ty jsou každý den jiné, nazdobené, sladíme je třeba čekankovým, datlovým či agávovým sirupem a zdobíme je ovocem i mandlovými lupínky," uvedla Vránová. Právě velký zájem o kaše ji překvapil. "Na snídani se tady stravuje zhruba 250 pacientů, dnes konkrétně máme 110 kaší a 150 obložených talířů," řekla vedoucí stravovacího provozu.
Nové snídaňové menu podle ní slaví úspěchy nejen u pacientů, ale také u některých kolegů, kteří by se v Havířově rádi inspirovali. Přestože začátky byly náročné a příprava nových snídaní zabrala více času, osádka kuchyně už se dokázala perfektně sladit a nyní vše zvládne nachystat zhruba za 45 minut. "Zaměstnanci tady jsou pružní, velmi šikovní a sehraní. Ze začátku to bylo kruté, trvalo to tak týden, než jsme se sehráli. Funguje to vlastně podobně jako dříve, jen je to bohatší a je tam více surovin, takže u výdeje tam musí být o dva zaměstnance více," řekla Vránová.
Přestože úroveň snídaní vzrostla, neznamená to pro nemocnici vyšší náklady. "Kalkulaci jsem si samozřejmě udělala, obložené talíře jsou sice o něco dražší, ale především proto, že teď máme víceméně to nejhorší období na čerstvou zeleninu. Co se týče kaší, tak ty jsou zase proti retro snídaním extrémně levné a zájem o ně je velký. Když to zprůměrujeme, tak tyhle snídaně vyjdou vlastně levněji, než vycházely dřívější snídaně. Čekám, že to bude ještě lepší, až půjde zelenina cenově dolů," míní Vránová, která se domnívá, že změna přinesla i méně zbytků.